Dictionar de vise. Interpretari vise. Pe acest site gasesti un dictionar complet cu interpretarea visurilor tale. Cauta visul tau si afla-i semnificatia, talmacirea sau insemnatatea!
Dictionarul tau de vise online. Afla acum intelesul visului tau! Adauga visul si vom incerca sa-l interpretam impreuna. Interpretare vise.

Dictionar de vise • Visul tau incepe cu litera:
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Y Z

Misterul somnului
10-04-2008

Misterul somnului

Ce se intampla in creierul nostru in timp ce dormim?

De-a lungul timpului, filosofi si oameni de stiinta s-au straduit sa descifreze misterul somnului, apeland la tot soiul de procedee si metode.

Pana acum toate aceste eforturi nu au reusit sa dezvaluie decat ceea ce descopera orice parinte al unui nou-nascut: ca lipsa de somn ne scade drastic abilitatea de a face fata stresului, gandurile se incetoseaza si organismul e mai sensibil la boli.

De cateva decenii incoace, neurologii si specialistii in stiintele cognitiei au incercat sa afle daca somnul are legaturi cu invatarea si memoria sau cu alte procese cognitive importante. Noi descoperiri sugereaza intr-adevar ca somnul joaca un rol crucial in sortarea si depozitarea amintirilor.

“Credem ca ceea ce se intampla in timpul somnului este echivalentul unei deschideri a depozitului de amintiri ceea ce permite creierului sa vada imaginea de ansamblu,” a spus Matthew Walker de la University of California, autorul unui studiu recent dedicat proceselor cerebrale care au loc in creier in timpul somnului. Multe idei ne vin tocmai atunci “cand intram in aceasta lume minunata a somnului,” a mai adaugat el.

Insa teoria care sustine ca un creier care doarme poate face lucruri pe care nu le poate face creierul aflat in stare de veghe nu este unanim acceptata, desi noile cercetari vadesc o transformare semnificativa in felul de a ne raporta la activitatea cerebrala din timpul somnului. Cu cateva decenii in urma, cercetatorii credeau ca in timpul somnului creierul este ca o coala alba de hartie, insa acum il vad ca fiind in continuare activ, o masinarie complexa care rezolva sarcini complicate.

Cercetatorii au ajuns chiar la concluzia ca somnul de scurta durata din timpul zilei contribuie la imbunatatirea memoriei. “Am descoperit ca subiectii care trag un pui de somn profund in timpul zilei obtin scoruri mai bune la testele de memorie, indeosebi la memorarea informatiilor factuale cum ar fi perechile de cuvinte, prin comparatie cu cei care nu au dormit,” a spus Matthew Tucker.

 

Studiile anterioare care s-au concentrat asupra somnului din timpul noptii au ajuns la aceeasi concluzie. Aceste rezultate ridica in mod firesc intrebarea cu privire la legaturile care exista intre starea de somn si memorie. Influenteaza oare somnul buna desfasurare a proceselor cerebrale raspunzatoare de memorie?

Subimal Datta, un neurolog de la Boston School of Medicine, spune ca da. In testele cu animale pe care le-a realizat, el a observat ca in timpul somnului creierul beneficiaza de un fel de baie chimica ce nu are loc in timpul starii de veghe. Nivelurile neurotransmitatorilor cu rol inhibitor cresc foarte mult si scad nivelurile multor agenti de activare sau chiar se intrerup complet. “In starea de veghe, avem o mie de lucruri care se intampla in acelasi timp, baza de date se umple si nu putem procesa toate informatiile,” a spus dr. Datta. Tot in timpul starii de veghe, creierul aduna o multime de informatii pretioase in mod automat, fara ca subiectul sa fie constient de acest proces.

“Ei bine, in timpul somnului avem ocazia de a ne elibera de aceasta suprasarcina iar procesele REM ne ajuga sa pastram informatiile cu adevarat importante,” a mai spus el. Visele sfideaza inca intelegerea stiintifica dar cu toate acestea, ceea ce stim la ora actuala pare sa indice ca si visele joaca un rol-cheie in procesul de invatare.

Unii cercetatori au sustinut ca in timpul somnului REM, sau somnul cu vise, creierul combina, compara si da sens amintirilor pastrate, ca si cum ar cauta conexiuni care sa ne ajute sa rezolvam sarcinile pe care le avem de facut in timpul starii de veghe.

Exista o serie de marturii importante care vorbesc, toate, de acest rol crucial al somnului si viselor in atingerea unor performante cognitive importante. Savantul rus Dmitri Mendeleev a marturisit ca a descoperit tabelul periodic al elementelor in timpul somnului. Friedrich August Kekule, un chimist din secolul XIX, a relatat ca a reusit sa elucideze structura chimica a inelului de benzen dupa ce a visat intr-o noapte un sarpe care isi musca coada. Sportivul Jack Nicklaus a marturisit si el faptul ca a descoperit intuitii importante in timpul somnului, care l-au ajutat sa-si sporeasca performantele.

“Are sens, intr-adevar, sa presupunem ca toate aceste informatii cruciale, sau intuitii, ne apar in timpul somnului REM,” a spus dr. Walker. “Vreau sa spun, ce moment mai bun exista pentru a incerca toate aceste scenarii diferite, solutii si idei, decat in timpul viselor, cand nu exista consecinte?” a explicat Walker. Problema este insa cum putem sa studiem aceste procese. Putini oameni s-ar aventura sa declare ca stiu cu adevarat ce se petrece in mintea lor in timp ce dorm. Ceea ce face sa fie cu atat mai dificil sa masuram si sa generalizam informatiile pe care le dobandim cu privire la procesele care au loc in creier in timpul somnului, a mai adaugat prof. Walker.

Sursa: http://ro.mykinda.com & University of California



Articole recomandate

  • visele

    Visele

    Ce se intampla in creierul nostru in timp ce dormim? De-a lungul timpului, filosofi si oameni de stiinta s-au straduit sa descifreze misterul somnului, apeland la tot soiul de procedee si metode. Pana acum toate aceste eforturi nu …

    27-03-2008
  • visul-tau

    Visul tau

    Ce se intampla in creierul nostru in timp ce dormim? De-a lungul timpului, filosofi si oameni de stiinta s-au straduit sa descifreze misterul somnului, apeland la tot soiul de procedee si metode. Pana acum toate aceste eforturi nu …

    07-04-2008
  • creierul-se-

    Creierul se

    Ce se intampla in creierul nostru in timp ce dormim? De-a lungul timpului, filosofi si oameni de stiinta s-au straduit sa descifreze misterul somnului, apeland la tot soiul de procedee si metode. Pana acum toate aceste eforturi nu …

    12-07-2008

Interpreteaza-ti visul!

Afla acum semnificatia visului tau!

Descrie visul din noaptea trecuta sau oricare vis pe care doresti sa-l interpretezi si haide sa incercam sa-l interpretam impreuna. Astfel fiecare poate sa isi dea cu parerea si cu siguranta vom gasi o interpretare cat mai apropiata de adevar.

 Adauga visul tau!

Reclama

Parteneri