Lipsa de somn te pune in pericol
Persoanele care dorm foarte puţin au şanse mari să devină somnambuli, relevă un studiu efectuat la Universitatea din Montreal. Cercetătorii au monitorizat 40 de voluntari suspectaţi că ar fi somnambuli.
Se crede că somnambulismul afectează 4% din populaţia globului. Pe parcursul studiului, voluntarii au dormit in laborator. Astfel, voluntarii işi făceau treburile normale pe timpul zilei, iar apoi se intorceau la laborator pentru a fi observaţi. Voluntarii au fost observaţi şi după ce au fost „ţinuţi” să nu doarmă timp de 25 de ore. Toţi participanţii au fost filmaţi in timp ce dormeau. Cercetătorii le-au notat comportamentul nocturn de la unu la trei. Astfel, nota unu o primeau cei care se jucau in somn cu aşternuturile, iar nota trei cei care se ridicau din pat.
4% din populaţia globului „merge“ in somn
Pe parcursul somnului normal, 50% dintre voluntari au manifestat semne de somnambulism. Insă, pe perioada somnului de refacere, după 25 de ore de nesomn, 90% dintre voluntari au manifestat astfel de semne. S-a observat că voluntarii mergeau in somn după ce intrau in faza a doua, cea profundă. In concluzie, studiul a arătat că lipsa somnului creşte incidenţa somnambulismului. In faza profundă a somnului, cand activitatea electrică din creier este foarte scăzută, acesta se reface pentru ca procesul de invăţare, cel de gandire şi cel de memorare să decurgă normal. Insă cei care merg in somn sunt predispuşi la accidentări grave.
Sursa: http://www.gandul.info
Descrie visul din noaptea trecuta sau oricare vis pe care doresti sa-l interpretezi si haide sa incercam sa-l interpretam impreuna. Astfel fiecare poate sa isi dea cu parerea si cu siguranta vom gasi o interpretare cat mai apropiata de adevar.